T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KARAMAN / MERKEZ - Sudurağı Karaman Bey İlkokulu

Sudurağı Kasabası´nı tanıyalım

      Kuruluş tarihi Yavuz Sultan Selim dönemine dayanmakla birlikte 1800'lü yıllara ait tapu kayıtları bulunmaktadır. İlk zamanlarda kuruluş amacı 6-7 hanelik karakol şeklinde, gelip geçen kervanları koruma amaçlıdır. Bahçelievler Mahallesinde kervanların konakladığı alanda Han Kuyusu adında tarihi bir yapı mevcuttur. 1900'lü yılların başından itibaren, çevre bölgelerden gelip yerleşenler ile birlikte nüfus çoğalmıştır. Kasaba halkı, Oğuzların, Üçok koluna bağlı, Gökhan Ata'nın soyundan ve Çavuldur (Çavundur) boyundan gelmedir. Beldemizin Cumhuriyet, Ketenci ve Bahçelievler olmak üzere 3 mahallesi vardır. Beldemiz Karaman Merkeze bağlı olup, İl Merkezine uzaklığı 18 km.dir.

 

Sudurağı Kasabası

 

YERLEŞİM

      Karadağ volkanik kütlesinin kesintiye uğrattığı Konya -Ereğli ovaları ile Torosların arasındaki verimli topraklar üzerinde bulunan Karaman Ovası´ nın doğu - batı yönünde uzanan, doğuya doğru hafif meyiller ile açılan bölümünde sazlıklar ve bataklıklar oluşmuştur. İbrala deresinin oluşturduğu bu sazlık alanın ortasında kalan nispeten hafif yükselti alanında Büyük Gönü Höyüğü ´ nün 2 km kuzeyinde kurulmuştur. Doğusunda Çakır Dağı, güneyinde Bolkar dağı bulunur. Kuzeyde Aşıran (Ekinözü), kuzeybatıda Salur, Batıda Canhasan (Alaçatı) , Güneyde Selerek (Ağılönü) köyleri ile komşudur. Belde kuzeybatı kısmından Karadağ ´ ı seyreder. Belde arazilerinin topografyası doğudan batıya doğru hafif meyille seyretmektedir.

ADI

      Şimdiki adı Sudurağı olan beldenin eski adı Sıdırva ´ dır. Bu ismin, bölgedeki su kaynaklarının yeryüzüne yakın olması ve kolayca çıkması sebebiyle sızdırmaktan; eskiden bahar ve yaz aylarında şimdiki çayırlık alanlarda suyun uzun süre kalması sebebiyle suyun durduğu ovadan (su durur ova) doğusunun Karaman Ovası´nın nispeten hafif yüksek kesimini oluşturması sebebiyle Sadr-ı Ova ´ dan ( ovanın göğsü ) ; geldiği söylendiği gibi , Bizans döneminden kalma bir isim olduğu iddiaları da vardır.

ULAŞIM

      Beldeye hem karayolu hem de tren yolu ile ulaşmak mümkündür. Karaman - Ereğli karayolunda Ereğli istikametinde ilerlerken, yaklaşık 15 km sonra Sıdırva Arkı ismini alan Yeşildere Çayı üzerindeki köprünün bitiminden hemen sonra sola dönülünce Büyük Gönü (Unu) Höyüğü'nden sonra demiryolu geçilir ve beldemize ulaşılır. Tren istasyonu Karaman´dan sonraki ilk istasyon olup, 1904 yılından beri hizmet vermektedir.

EKONOMİ

       Beldemizin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Buğday üretimi ilk sırayı alırken, şeker pancarı ikinci sırayı almaktadır. Diğer tahıl ürünleri ile fasulye ve nohut üretimi diğer tarım faaliyetlerini oluşturur. Ayrıca son dönemlerde modern elma bahçelerinin yanı sıra en son teknoloji ile kurulmuş birçok çitlik bulunmaktadır. Sığır ve koyun yetiştiriciliği de kasaba ekonomisinde önemli bir yer tutar. Koyun sayısı azalsa da koyun yetiştiriciliği halen önemli bir geçim kaynağıdır. İş imkânlarının yetersiz oluşu belde nüfusunun önemli bir kısmının başta Karaman olmak üzere diğer şehirlere ve özellikle yurt dışına göç etmesine sebep olmuştur. Almanya ve Hollanda başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde ve Avustralya´ da önemli sayıda hemşehrimiz bulunmaktadır. Değişen iklim şartları ile adını almış olmasına rağmen, su miktarının ve yer altı sularının giderek azalması tarımsal faaliyetleri tehdit etmektedir.

NÜFUS

      Kasabamızın nüfusu 1890 ´da 804, 1925 ´de 829 , 1950 ´de 1100 , 1960 ´da 1506 , 1970 de 2164 , 1985 ´de 3065 , 1990 ´da 2952 , 2008 ´de 2368 kişi olup , TÜİK verilerine göre 2009 yılı sonu itibariyle 1117 kadın , 1166 erkek olmak üzere toplam nüfus 2283 kişidir. Yurt dışında çalışan işçi sayısı çok olmasına rağmen hızlı nüfus artışı ve iç göçün çok fazla olmaması nüfusun azalmasını kısmen engellenmiştir.

EĞİTİM

      Kasabamızda bir genel lise , bir ilkokul ve bir ortaokul bulunmaktadır.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.12.2012 - Güncelleme: 29.03.2024 16:47 - Görüntülenme: 7429
Kaynak: Sudurağı Belediye internet sitesi
  Beğen | 14  kişi beğendi